מאמרים וראיונות

הבבא סאלי זצוק"ל

הילולת הצדיקים | מערכת האתר | ג' שבט התשע"ז | 5466 | 0 | |

הבבא סאלי זצוק"ל

אדמו"ר הקדוש רבי ישראל אביחצירא, סידנא (אדוננו) "באבא סאלי" זיע"א (זכותו יגן עלינו אמן) נולד בעיר ריסאני שבמחוז תאפילאלת במרוקו לשושלת של רבנים ידועי שם. כבר בצעירותו התגלה כילד חריף וחכם, ובגיל 17 התמנה לראש
הישיבה ע"ש סבו רבי יעקב אביחצירא המכונה אביר יעקב, בתפקיד בו שימש כ- 13 שנה. בן 30 בלבד נבחר לכהן כרב, דיין ומורה צדק למחוז תאפילאלת כולו. בשנת תשי''א יצא ה"באבא סאלי" לירושלים. הוא התגורר בשכונת בקעה בדרום ירושלים. רבים היו משחרים לפתחו ולמעשה נחשב לרבם של יוצאי מרוקו בארץ ישראל. מכל רחבי הארץ וגם מחוץ לארץ באו אנשים לביתו להיוועץ בו ולהושע מידו. לאחר שלוש שנים בשנת תשי''ד חזר רבי ישראל שוב למרוקו מפני שהגיעו אליו שמועות על הירידה הרוחנית בקרב יהודי מרוקו שנשארו כצאן ללא רועה. שנים לאחר מכן שב לארץ וקבע את ביתו בנתיבות.

ה"באבא סאלי" שהה בארץ מספר פעמים, בטרם השתקע בה סופית בתשכ"ד, 1964, תחילה ביבנה, אחר כך באשקלון, לבסוף קבע את משכנו בנתיבות, ובה גם מקום מנוחתו הנצחי, עליו הוקם "הציון הקדוש", שהפך מוקד משיכה לרבבות עולי רגל. הבקיאות של האדמו"ר בש"ס ובפסוקים הייתה עצומה ופסקי דין שלו בענייני הלכה התקבלו ללא ערעור. הוא היה מקובל גדול, והתפרסם כבעל רוח שרבבות שחרו לפתחו לבקש את ברכתו. בזכות פשטות הליכותיו ונשמתו היתרה, היה ה"באבא סאלי" מקובל על כל הזרמים ביהדות ועל בני כל העדות. מנהיגים ורבנים, גדולי עולם ופשוטי עם כאחד התקבלו על ידו בסבר פנים יפות, באהבה ובכבוד, כשהוא מאציל על כולם מטובו ומחוכמתו. הוא שפע אהבת ישראל וקיים באורחות חייו את הפסוק "ואהבת לרעך כמוך". ה"באבא סאלי" היה המנהיג הרוחני הבלתי מעורער של זרמים רבים ביהדות. 

הוא נולד בשנת 1890 בעיר ארפוד שבמרוקו. בגיל צעיר נתגלו בו סגולות מרפא המונים וביתו במרוקו ובנתיבות היה פתוח לאלפי מבקרים, אשר ביקשו את ברכתו. בין המבקשים היו באים אנשים חולים ונשים עקרות. סיפורי נפלאות רבים נקשרו בשמו. בדרך כלל נהג ה"באבא סאלי" להעניק למבקריו בקבוק מים מבורכים ולהתפלל למענם. "באבא סאלי" התגורר עד לפטירתו בעיר נתיבות ונתבש"מ בן 94 ביום ד' שבט, תשמ"ד (1984). קברו בנתיבות משמש אתר עלייה לרגל ואחת לשנה מתקיימת לזכרו הילולה מסורתית בהשתתפות גדולי עם ועשרות אלפי אנשים. קווי אוטובוסים מיוחדים מסיעים את המשתתפים מכל רחבי הארץ. על - פי הערכה, כ1/4- מיליון נפש פוקדים את קברו מידי שנה.

ציון הצדיק סידנא הבאבא סאלי
רבי ישראל אביחצירא (1890 - 1984) מוכר בכינוי הבאבא סאלי. נולד בעיר ארפוד שבמרוקו בשנת 1890.
היה בנו של רבי מסעוד אביחצירא, בן לשושלת רבנים מפורסמים עושי נסים.
סבו של הבאבא סאלי, הרב יעקב אביחצירא, נחשב למנהיג הקהילה, מורה ומחבר של עשרות ספרים, שכללו פירושים על התורה, הלכות וקבלה, נקבר בדמנהור שליד אלכסנדריה. ביום פטירתו, כ' טבת, נערכת שם מדי שנה הילולה ענקית.
בגיל שלושים שימש הבאבא סאלי כרב מחוז. המשיך לכהן בתפקיד זה שנים רבות, תוך שהוא קונה לו עדת מעריצים הולכת וגדלה.
בשנות החמישים עלה לארץ, נדד בין יבנה לאשקלון, ולבסוף השתקע בנתיבות. הבאבא סאלי התפרסם בציבור כעושה מופתים, ונהרו אליו רבים כדי לזכות בברכה ובעצה טובה. סיפורי נפלאות הופצו עליו, וההערצה אליו הייתה כבירה במיוחד בקרב בני כל עדות ישראל וגם בחוגי החרדים זכה להערכה רבה.
ממשיך דרכו של של הבאבא סאלי, הוא בנו, ברוך אביחצירא המכונה ה'באבא ברוך' אשר הקים חצר לאחר מותו בנתיבות וממשיך במנהגי אביו.

 

  


נתיבות - מוסדות אביחצירא
לאחר שהתאסף לאבותינו האדמו"ר הצדיק ישראל אביחצירא סידנא הבאבא סאלי זיע"א, הורה ממשך דרכו, הצדיק רבי ברוך אביחצירא שליט"א על הקמת מוסדות ציבוריים שיעמיקו את שורש ישראל וישאו את פירות העם. בנתיבות, בארץ ישראל כולה ובמקומות שונים בעולם נרתמו בעלי חזון לפעולה וכיום, כ- 22 שנה מאוחר יותר אנו עומדים מול מצרף פעילויות המזכות את הציבור, מחזקות את הליכת ישראל לאור המקורות והקשר לארץ ישראל. במוסדות המהווים אבן שואבת מכולא עלמא לומדים ילדי ישראל. המוסדות כוללים כוללים ברחבי הארץ בהם יושבים מאות אברכים ועוסקים בתורה, בינהם הכולל בציון הקדוש. המוסדות שמים דגש על חינוך לערכי ישראל מקטנות לגדלות וכוללים מעונות יום רב תכליתיים החל מגיל שלושה חודשים. המעונות מהווים פתרון של מסגרת איכותית למשפחות בהשתתפות כספית מועטה מצידן. המוסדות פועלים למען הזולת בקהילה ושמים דגש על מתן מענה לצרכים הנובעים בסביבת העולים החדשים, מספקים שיעורי תורה, מסייעים בחגיגות בר מצווה, מקיימים מפעלי קימחא דפיסחא ומפעילים את מקהלת "פרחי באבא סאלי". בנתיבות קיים קמפוס תורני משוכלל, ישיבת "באבא סאלי", פועל בית כנסת האדמו"ר ותלמוד תורה גדול. במקום קיימים מעונות לפעוטות, גני ילדים, המכון לרחק כתבי רבינו יעקב אביחצירא זיע"א ועוד.

שושלת אביחצירא 

משפחת אביחצירא אשר קבעה את העיר נתיבות כמשכן השושלת בארץ ישראל נוסדה בירושלים עיה"ק לפני כ- 400 שנה. ראש וראשון שושלת היה רבנו שמואל אלבז שלימים נקרא רבי שמואל אביחצירא זיע"א. למרות גדלותו בתורה, ובחסידות לא השתמש רבי שמואל בכתרה של תורה, רק נהנה ביגע כפיו ועסק באריגת מחצלות קנים לפרנסה. משום משלח ידו ולאור הנס שזכה בו בנסיעתו כשליח ציבור על גבי המחצלת בא מקור לשם אביחצירא, דהינו "אבי המחצלת". מסורת בידנו שהרב נבחר על ידי עסקני העיר בירושלים לצאת את הארץ בשליחות כולל הספרדים למדינות הים לצורך גיוס כספי צדקה לטובת עניי ירושלים שחיו בדוחק ובצער, בסוף ימיו הגלה לדמשק. צאצאיו של רבינו שמואל אביחצירא זיע"א נסעו מארץ ישראל ומסוריה לפני שנים רבות והגיעו לאחר תלאות רבות לעיירה בשם "ריסאני" (שנקראה בזמן הקדמון "סג'למאסא") במחוז "תאפילאלת" אשר במדבר סהארה. רבי יעקב שהיה גדול בתורה, למד ולימד את תורת ישראל לרבים. בנוסף התמיד בעיקרון השושלת ואסף כספי צדקה כדי להביא טרף ומזון להחיות נפשות יתומים ואלמנות שסבלו ממחסור. למרות שהשתוקק בכל מאודו לעלות לארץ ישראל, נמנע הדבר ממנו ובעת שעשה את דרכו לארץ ישראל ובעודו בקהילה היהודית "דמנהור" במרחק של כ- 80 ק"מ מאלכסנדריה, השיב את נשמתו לקונו. היה זה ביום כ' טבת, תר"מ (1880).

הרה"ג סבא דמשפטים רבנו מסעוד אביחצירא זיע"א, בנו בכורו של רבנו יעקב מילא את מקום אבותיו וכבר בחיי רבנו נשא את עול הציבור והנהיג את קהילות ישראל בדרום מרוקו, על פי דרך התורה והיראה, עד שנתבש"מ ב"תפילאלת" ביום י"ב אייר תרס"ח (1908). רבי מסעוד היה ידוע בגודל חכמתו בתורת הנגלה והנסתר, יש ממנו פסקי דינים בספרים ושו"ת חשובים ומהם נפסקו הלכות ומעשה. רבנו מסעוד זיע"א השאיר אחריו שלושה בנים. הגדול שבאחים הוא הקדוש ציס"ע המופלא, רבנו דוד אביחצירא זיע"א הנקרא בפי כל "עטרת ראשנו". רבנו דוד נולד בשנת תרכ"ו (1866) והתנהג כל חיו בחסידות ובפרישות. כל תפיליות ומעשיו היו עפ"י הסוד וכוונות האר"י הקדוש. הוא חי כל ימיו בקדושה ובטהרה כאשר בסוף ימיו מסר נפשו על קידוש ה' וע"י כך הציל את כל העדה בתפילאלת מסכנה חמורה מהמלך הצורר. בנו השני של רבנו מסעוד זיע"א, כ"ק האדמו"ר הרה"ג ציס"ע רבנו ישראל אביחצירא זיע"א המכונה בפי כל ה"באבא סאלי" אשר התגורר עד לפתירתו בעיר נתיבות ונתבש"מ ביום ד' שבט, תשמ"ד (1984) וגם אם נבוא לכתוב את נפלאותיו, תקצר היריעה מלהכיל את שבחיו ומעלותיו. רבנו ישראל זיע"א השאיר אחריו שני בנים - באבא מאיר זיע"א ויבלחט"א האדמו"ר ממשיך דרכו, רבי ברוך אביחצירא (באבא ברוך) שליט"א. בנו השלישי של רבי מסעוד זיע"א הוא כ"ק האדמור הרה"ג ציס"ע רבנו יצחק אביחצירא זיע"א, מי שהיה הרב הראשי לרמלה - לוד וחבר מועצת הרבנות הראשית לישראל. רבנו יצחק התפרסם להילה במעשיו הגדולים ובפעילותו הציבורית הענפה למען ישוב ארץ ישראל.

 

מעוניינים לפרסם מאמר באתר שלנו? שלחו אלינו את המאמר ובמידה ויימצא מתאים אנו נפרסם אותו - לשליחת מאמר לחצו כאן

תגובות הגולשים



אתר של שמחה
עמוד הבית
דברי הרב אברהם ציון סייג נ"יספר הרב דבש מסלעדרושים מתנדבים לאתריצירת קשרהיה שותף להפצת האתרלוח שנה עברי / לועזי
רדיו קול הנחללוח שידוריםתוכניות מוקלטותהאזנה בטלפון 077-2218-148אפליקצייה בAppStoreאפליקצייה בGooglePlayחדשות מוסיקה יהודית
היכרויות לציבור הדתיהרשמה לאתר בחינםמצאו זיווג באתרתמיכה באתרמאמרים משפחה וזוגיותפורום משפחה וזוגיות
חסידות ברסלבפרשת השבועחגים ומועדיםמשפחה וזוגיותטיפים ועצותאמונה והשקפהנקודות טובותתורה ומצוותסיפורים מהחייםפגוש את הרב הילולת הצדיקיםאמרות חז"ל ומשליםמוסיקה יהודיתאומן ראש השנהגולשים כותביםסיפורי ישועות - הצדיק מיבניאל זצ"ל
תורה נביאים כתוביםפרשות השבוע (בתנ"ך)תהיליםפרקי אבותקיצור שולחן ערוך (ליוצאי אשכנז)שמירת הלשון - החפץ חייםתפילות וסגולות
ליקוטי מוהר"ןליקוטי מוהר''ן תנינאקיצור ליקוטי מוהר''ן השלםקיצור ליקוטי מוהר''ן השלם תנינאליקוטי תפילותסיפורי מעשיותליקוטי עצותשיחות הר"ןספר המידותשמות הצדיקיםמשיבת נפש
כל הפורומיםפורום שאלות לרב אברהם ציון נ"יפורום חסידות ברסלבפורום דברי תורהפורום דברי שמחהפורום משפחה וזוגיותפורום חדשות מוסיקה יהודיתפורום חדשות ואקטואליה
תהילים יומישידור ישיר - אומןגלריית תמונותיארצייט יומיהדף היומי מזג האוויר